Koncert: BISTRO BOY & X.U.L

Koncert: BISTRO BOY & X.U.L 2024-04-16T10:35:00+02:00
Mladinski center Kotlovnica, Fužine 10, Kamnik
Koncert: BISTRO BOY & X.U.L
26. 4. 2024
19:30
Dom kulture Kamnik
Fužine 10, Kamnik
Kamnik 1241
Facebook →

Koncert

Tengsl je islandska beseda za povezavo, biti povezan – kar je glavni koncept albuma in sodelovanja med Frostijem Jónssnom (Bistro Boy) ter Gašperjem Selkom (X.U.L). Njuna strast do sodobne glasbe ju je navdihnila k raziskovanju sveta klasične glasbe, povezane z elektroniko na področju prostorskosti zvoka. Tengsl predstavlja eklektičen, hipnotičen glasbeni izraz dveh glasbenikov in zahvaljujoč ponavljajočim se minimalističnim vzorcem ponudi zvočno pomirjujočo izkušnjo.

Po dveh letih ustvarjalnega sodelovanja na daljavo, pa sta se umetnika odločila glasbo predstaviti v živo. Prvi koncert se bo odvil v znanem prizorišču Harpa v Reykjavíku (17. april 2024), ponovitev koncerta pa bo sledila v Kamniku.

BISTRO BOY

Frosti Jónsson je islandski producent, ki je večino svoje glasbe izdal pod imenom Bistro Boy, ki je bil imenovan za "enega najbolj kreativnih islandskih elektronskih projektov, ki lahko z zvoki odpravi težnost iz resničnosti". Njegov zadnji album ''Drifting'' (2021) pa je zanimiva izkušnja za vse ljubitelje mešanice elektronske glasbe in popa s pridihom sodobne klasične glasbe.

X.U.L

X.U.L je projekt glasbenika in producenta Gašperja Selka. Skozi glasbo, ki jo ustvarja, lahko zaznamo in slišimo zvočne vzorce, prvine in teksture, ki se gibljejo od sodobnega glasbenega klasicizma, pa vse do improvizirane elektronske godbe. V melodijah in notah, ki na trenutke obstanejo v času in prostoru, pa se eklektičen glasbeni izraz razvija, gradi in ruši. X.U.L v svoji atmosferičnosti in mnogih repetitivnih vzorcih pusti vprašanja in odgovore za slehernega poslušalca, ki se drzne prepustiti njegovi glasbeni ideji.

“A Successful Concoction of the Organic and the Mechanical.” - Arnar Eggert Thoroddsen

“It is a purifying and uplifting experience, touching the deepest layers of sensitivity, giving relief and peace…The whole creates an excellent musical feast that you absolutely cannot miss.” – Stacja Islandia (Marcin Kozicki)

“Za razliko od tovrstnih izvajalskih duetov na daljavo se aranžmaji skladb z albuma tengsl ne slišijo kot zvočno polje dopolnjevanja, temveč kot koherentno in kompaktno mrežena celota, stkana iz čuječih zvočnih niti obeh avtorjev.” – SIGIC (Miroslav Akrapović)

Cena vstopnice: 12 €

***

𝐑𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐚𝐣𝐚 𝐯𝐬𝐭𝐨𝐩𝐧𝐢𝐜: 𝟎𝟒𝟏 𝟑𝟔𝟎 𝟑𝟗𝟗 / 𝐢𝐧𝐟𝐨@𝐝𝐨𝐦𝐤𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐞.𝐨𝐫𝐠 / 𝐩𝐢𝐬𝐚𝐫𝐧𝐚 𝐃𝐊𝐊, 𝐅𝐮𝐳̌𝐢𝐧𝐞 𝟏𝟎, 𝟏𝟐𝟒𝟎 𝐊𝐚𝐦𝐧𝐢𝐤 (𝐩𝐨𝐧., 𝐭𝐨𝐫. 𝐢𝐧 𝐩𝐞𝐭.: 𝟏𝟎.𝟎𝟎–𝟏𝟐.𝟎𝟎, 𝐬𝐫𝐞. 𝐢𝐧 č𝐞𝐭.: 𝟏𝟒.𝟎𝟎–𝟏𝟖.𝟎𝟎), 𝐛𝐞𝐧𝐜𝐢𝐧𝐬𝐤𝐢 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐬𝐢 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐨𝐥 𝐬 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐨𝐦 𝐦𝐨𝐣𝐞𝐤𝐚𝐫𝐭𝐞.𝐬𝐢, 𝐰𝐰𝐰.𝐦𝐨𝐣𝐞𝐤𝐚𝐫𝐭𝐞.𝐬𝐢 𝐭𝐞𝐫 𝐨𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐚𝐣𝐧𝐚 𝐦𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐦𝐨𝐣𝐞𝐤𝐚𝐫𝐭𝐞.𝐬𝐢 (𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐤𝐞 𝟑𝐝𝐯𝐚, 𝐌 𝐡𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐲𝐬, 𝐢𝐭𝐝.).