Izbrana dela žirije mladinskega likovnega natečaja Svoj? Nesvoj? Zasvojen?

Izbrana dela žirije mladinskega likovnega natečaja Svoj? Nesvoj? Zasvojen? 2022-12-05T10:40:00+01:00 Izbrana dela žirije mladinskega likovnega natečaja Svoj? Nesvoj? Zasvojen?

Izbrana dela v letu 2022

Lokalna akcijska skupina (LAS) Občine Kamnik je z namenom večje vključenosti mladih in večanjem vidnosti problematike zasvojenosti tudi letos povabila mlade v občini Kamnik na sodelovanje v likovnem natečaju na temo zasvojenosti. Letos natečaj poteka tretjič.

Komisija v sestavi Rok Kosec (Mladinski center Kotlovnica Kamnik), Ivan Mitrevski (ilustrator in stripovski avtor) in Katja Vegel (Občina Kamnik) je pregledala vse prispele izdelke in izbrala štiri dela, ki bodo objavljena na plakatnih mestih Amicus širom naše občine. Dela bodo tako vidna soobčanom in opozarjala na probleme zasvojenosti. Kdo ve, morda se bodo ravno dela kamniške mladine dotaknila mimoidočega in mu bodo v pomoč pri premagovanju zasvojenosti. Poleg tega avtoricam poklanjamo knjižno nagrado.

 

Izbrana dela

Lili Džunov (OŠ Marije Vere, mentorica: Irena Zagožen) je komisiji znana že od lani, ko je bilo njeno delo prav tako izbrano na natečaju. Tudi tokrat je prispevala likovno zelo bogato delo, polno barv, tekstur in različnih podrobnosti, ki gledalca zlahka potegnejo vase. Na njem je upodobila obraz zasvojenca skupaj s steklenicami, brizgami in ostalimi razlogi za njegovo zasvojenost. Obraz pa je izjemno razbrazdan in uničen ter predvsem zelo žalosten.

Škerjanec Ana (OŠ Marije Vere, mentorica: Irena Zagožen) je narisala nekakšno znanstveno shemo kadilke. Kadilčini možgani so popolnoma obsedeni s smrtonosno zasvojenostjo s tobakom, medtem ko vsi ostali deli njenega telesa na ves glas kričijo in kadilko prosijo, da naj čim prej preneha s kajenjem. Seveda, saj ta smrtonosna odvisnost seje smrt povsod, kjer lahko.

Zoja Spruk Novak (OŠ Frana Albrehta, mentorica: mag. Anamarija Erčulj in Tina Plahutnik) je poslala fino oblikovan plakat, ki nas opozarja na posledice pitja alkohola. Pijačo, steklenico in kozarce je narisala tako lepo in privlačno, da spominjajo na oglase za alkoholne pijače. A za razliko o privlačnih oglasov Zoja pokaže tudi temno plat pitja alkoholnih napitkov. 

Anja Mihelčič (OŠ Stranje, mentorica: Brigita Ozimek Kumek) je naredila izjemno enostavno, a zato tudi precej učinkovito risbo. Odvisnica pada v brezdanje brezno skupaj s tabletami, ki so jo zasvojile.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje in čestitamo avtoricam in mentoricam izbranih del!