Mladinski center Kotlovnica Kamnik

Kjer se žge!

maj 2018
PO TO SR ČE PE SO NE
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
ŠILA & MIŠ Mladinski center Kotlovnica Kamnik +386 41 360 399 +386 1 839 76 06 Fužine 10 Kamnik 1241

ŠILA & MIŠ

ŠILA je šolska impro liga, ustanovljena 21. marca 1997 v KUD-u France Prešeren. Takrat sta se predstavili ekipi mladih improvizatorjev Vidci in Gujdeki, pobudnica ustanovitve ŠILE pa je bila Mojca Dimec. Gre za gibanje znotraj gledališča, ki smo ga po vzoru »starejše« Impro lige Gledališča Ane Monro ponudili mladostnikom, dijakom in razvija predvsem aktivno govorno izkušnjo. Prva stopnja v uprizarjanju impro gledališča je seveda tekmovalna, saj so gledališke improvizacije, gledališke discipline, ki jih izvajajo igralci na odru, in v gledališkem smislu bolj ali manj spretno rešijo posamezne igralske naloge, merljive. Zato je prva in najbolj popularna uprizoritev improvizacijskega gledališča impro tekma, kjer tekmujeta dve igralski skupini v reševanju odrskih nalog. Jedro ŠILE so kratke, tri do štiriminutne igrice, t.i. impro discipline, katerih pravila in tehnike izvajanja se dijaki naučijo na vajah s pomočjo naših mentorjev. Vsaka ekipa šteje najmanj pet članov, navadno okoli deset.

Več informacij lahko dobite na naslovu www.sila-impro.org.

Šolska impro ligaMIŠ (Mala Impro Šola) je namenjena mlajšim najstnikom, učencem 7. / 9. razredov osnovnih šol.

Improvizacijsko gledališče je zvrst, ki se je v Sloveniji zakoreninila sredi 90' z razvpito Improligo, ki je rodila najrazličnejše gledališke skupine, ki temeljijo na sprotnem izmišljanju odrskih situacij, dramaturgije, besedila, likov, prav tako v realnem času nastaja spremljevalna glasba in celo oblikovanje luči. Silovito se je razmahnilo tudi izobraževanje na tem področju. ŠILA – Šolska impro liga, ki v tekmovanju za najboljšo srednješolsko impro ekipo združuje slovenske srednješolce se je v zadnjem letu dopolnila tudi z osnovnošolci. Tako je nastala MIŠ – Mala impro šola, ki jo v tem trenutku sestavlja osem delujočih skupin, 6 iz Ljubljane in 2 iz ostale Slovenije. In ena od teh dveh je tudi kamniška skupina, ki je nastala v sodelovanju z OŠ Frana Albrehta, Kulturnim društvom Priden možic in MC Kotlovnica.

Mala Impro Šola - predstava v Domu kulture KamnikIMPRO SNEGULJČICA
Skupina je razdeljena na dva dela. Mlajši so pripravljali improvizirano Sneguljčico, kratko priredbo vsem znane pravljice, ki so ji skozi ustvarjalni proces dodali precej neobičajnih elementov. Predstava je narejena brez rekvizitov, kostumov, glasbe, besedila je zgolj za vzorec. Mladi igralci vas bodo navdušili predvsem z obilico idej, kako z lastnimi telesi in glasovi nadomestiti vse prej našteto. Tako je namesto suhoparnih deklamacij “napiflanega” besedila in togih premikov “k je prfoksa tko rekla” nastala organska predstava, kjer nihče nikoli ne zapusti odra in kjer se drevo spremeni v zajčka prej, kot bi trenil z očesom.

DRUŽINSKA TERAPIJA
Drugi del skupine se je podal naravnost v vode improvizacijskega športa. Fantje in dekleta so hitro osvojili pravila improvizacije in se aprila že srečali z ekipo ljubljanske Hiše otrok in umetnosti. Ker se v osnovnošolskem improviziranju načrtno izogibamo tekmovalnosti, je šlo bolj za srečanje dveh skupin, a brez skrbi – Družinska terapija je naredila tako močan vtis, da so jih povabili kot predskupino na vseslovenski finale Šolske impro lige ŠILA. Še prej pa jih čaka še nekaj srečanj in drugih nastopov, kakršen bo tudi ta na festivalu Pozdrav iz Kotla. Dežuri krivci za to povsem novo dejavnost so z ljubljanske strani “mama” impro lige Alenka Ogrin, na kamniški strani pa izziv sprejeli mentorji Tamara (OŠFA), Jana (OŠFA) in Goran (KDPM) ob pomoči Doma kulture Kamnik in MC Kotlovnica.

Mala impro šola

Sporoči še prijateljem: