Mladinski center Kotlovnica Kamnik

Kjer se žge!

maj 2018
PO TO SR ČE PE SO NE
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Evropska prostovoljna služba - EVS Mladinski center Kotlovnica Kamnik +386 41 360 399 +386 1 839 76 06 Fužine 10 Kamnik 1241

Evropska prostovoljna služba - EVS

evs

Evropska prostovoljna služba (EVS - European Voluntery Service) omogoča mladim od 18-30 leta starosti, da izvajajo prostovoljno službo, ki traja največ dvanajst mesecev in poteka v državi, ki ni država njihovega stalnega prebivališča. To spodbuja solidarnost med mladimi in je resnična 'učna služba'. S tem, ko delajo v dobro lokalne skupnosti, se prostovoljci učijo novih veščin skozi samostojno in timsko delo, novih jezikov, ustvarjajo nove prijateljske vezi ter spoznavajo druge kulture, na koncu pa odnesejo domov nepozabno življenjsko izkušnjo.


S tovrstnim delom lahko tudi ti prispevaš k razvoju lokalne skupnosti svoje države in države gostiteljice, hkrati pa razširiš lasten nabor znanja in veščin ter se podaš na nepozabno dogodivščino spoznavanja nove kulture in ljudi.

Želiš sodelovati?

Za opravljanje prostovljne službe preko MC Kotlovnica je potrebno poslati življenjepis in motivacijsko pismo za opravljanje službe. Za ostalo bomo poskrbeli mi.

Pa moram za to kaj plačati?

Stroški nastanitve, prehrane in zavarovanja so v celoti pokriti, potni stroški do države opravljanja prostovoljne službe pa so pokriti v višini 90%, povrh pa prejmeš tudi mesečno žepnino za lastne potrebe (višina odvisna od države gostiteljice).
Ker pa je program naklonjen mladim z manj priložnostmi (mladi s posebnimi potrebami, mladi, ki se soočajo s socialno izključenostjo, ekonomskimi težavami ali drugimi preprekami v življenju ...), krije tudi vse dodatne stroške za pomoč, ki jo take osebe potrebujejo.

Kakšno prostovoljno delo pa lahko opravljam?

Projekti EVS potekajo na številnih področjih – od okoljevarstva, umetnosti, kulture, aktivnosti z otroki, mladimi, starejšimi ali ljudmi s posebnimi potrebami, športa in ostalih družbeno koristnih dejavnosti.
Za prostovoljno delo ne potrebuješ izkušenj, le veliko mero dobre volje. Prav vsak lahko najde nekaj zase!

Ali moram obvladati jezik države gostiteljice, v kateri bom delal/a kot prostovoljec/ka?
Ne, saj ti program krije tudi stroške jezikovnega tečaja. Pridobljeno znanje boš lahko uporabil/a v svojih vsakodnevnih aktivnostih, zagotovo pa ti bo znanje jezika prišlo prav še kdaj v življenju.

Bom v tujini čisto sam/a?
Ne, gostiteljska organizacija bo poskrbela za to, da ti bo na voljo mentor, na katerega se lahko obneš, če imaš kakšno vprašanje ali težavo, ko dobiš super idejo o projektu ali pa se le želiš z nekom pogovoriti.
Prav gotovo pa boš spoznal/a tudi nove prijatelje, s katerimi boste preživljali skupne dneve na prostovoljnem delu v tujini.

Projekt me res zanima, kje lahko dobim dodatne informacije?
Piši na evs@kotlovnica.si ali pa se kar osebno oglasi v Kotlovnici in z veseljem ti bomo pomagali.

O naših dosedanjih gostiteljskih projektih si lahko prebereš na spletnem blogu posameznega prostovoljca:

- Wioleta, Poljska
- Austra, Latvija
- Čem, Turčija
- Filip, Makedonija
- Seda, Turčija
- Uliana, Ukrajina

Kot končni produkt projekta Journey to progress je avgusta 2011 nastal tudi vodič po Kamniku za mlade.

EVS Guide 2011.PDF

Movit

Mladi v akciji

Mladina
Sporoči še prijateljem: